Αποκριές
Απόκριες είναι η περίοδος 10 ημερών που ξεκινά την Τσικνοπέμπτη και τελειώνει την Κυριακή της Τυρινής. Με την Καθαρά Δευτέρα που ακολουθεί σηματοδοτείται η αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.
-
Τσικνοπέμτπη
Στις 20 Φεβρουαρίου, την Τσικνοπέμπτη, το σχολείο γέμισε χαρούμενες φωνές και μυρωδιές από λαχταριστές λιχουδιές! Οι γονείς και οι γιαγιάδες παρασκεύασαν μαζί τα παιδιά πεντανόστιμα πουρέκια, γεμάτα γεύση και αγάπη μεταδίνοντας τη γνώση της παράδοσης στη νέα γενιά. Ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου ανέλαβε το ψήσιμο των σουβλακιών, προσφέροντας ζεστό και μυρωδάτο φαγητό σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους ευχαριστούμε πολύ. Η κορύφωση των δραστηριοτήτων της ημέρας ήταν τα παραδοσιακά παιχνίδια. Τα παιδιά έπαιξαν μαντήλι, τσουβαλοδρομίες, αυγουλοδρομίες ζίζιρο και συκάρη, γελώντας και διασκεδάζοντας. Οι δάσκαλοι συμμετείχαν με κέφι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο σταθμός εκμάθησης παραδοσιακών χορών, στον οποίο οι μαθητές διασκέδασαν μαθαίνοντας. Η αυλή γέμισε χαρά, μουσική και πολύχρωμες αποκριάτικες στολές. Ήταν μια αξέχαστη Τσικνοπέμπτη γεμάτη παράδοση, γεύσεις και όμορφες στιγμές!
-
Δημιουργία "Πελλόμασκας"
-
Εβδομάδα Τυρινής ή Τυροφάγου
Η εβδομάδα μετά την Κυριακή της Αποκριάς ονομάζεται της Τυρινής ή της Τυροφάγου, επειδή οι πιστοί τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Οι μαθητές της Ε΄-Στ΄ τάξης, στα πλάσια του μαθήματος Αγωγής Υγείας, παρασκευάζουν φλαούνες με αναρή και χαλούμι τηρώντας τα παραδοσιακά έθιμα.
-
Μεγάλη Σαρακοστή
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή (πενηνταήμερο στη γλώσσα του λαού) είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Οι χριστιανοί παλαιότερα αναπαριστούσαν την Σαρακοστή, ως μια γυναίκα με σταυρό στο κεφάλι γιατί πήγαινε εκκλησία, με σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Επίσης είχε εφτά πόδια και την χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για τις 7 εβδομάδας που διαρκεί η Σαρακοστή (49 μέρες)
Οι μαθητές των A΄, και B΄τάξεων αφού μελέτησαν το εν λόγω έθιμο, έφτιαξαν τις δικές τους σαρακοστές με αλεύρι, αλάτι και νερό.