Ο Μαθιάτης μέχρι και το 1925 δεν είχε σχολείο και τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας πήγαιναν καθημερινά στο γειτονικό χωριό, τον Λυθροδόντα.
Σύμφωνα με τον Αργυρό Κωνσταντίνου, στο βιβλίο του με τίτλο «Μαθιάτης» διαβάζουμε πως από το μαθητολόγιο του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα βρήκαμε ότι το ακαδημαϊκό έτος 1924-25 φοιτούσαν σε αυτό 8 παιδιά από τον Μαθιάτη, ενώ τον επόμενο χρόνο δεν υπήρχε κανένα παιδί από το χωριό αυτό. Αυτό σημαίνει ότι στον Μαθιάτη θα λειτούργησε σχολείο από το ακαδημαϊκό έτος 1925-26, αλλά το έτος αυτό το σχολείο δεν είχε επιθεώρηση κι έτσι δεν έχουμε στοιχεία…
Το ακαδημαικό έτος 1927-28 τα πράγματα αλλάζουν. Το χωριό αποκτά δικό του σχολείο κατάλληλο. Η ανέγερσή του επιτεύχθηκε χάρη στη δωρεά των συγχωριανών μας Ηρακλειδίου και Δόμνας Γρηγορίου…. Με τη βοήθεια των Ελλήνων συγχωριανών μας κτίστηκε σχολείο στη γη των δωρητών, το οποίο λειτούργησε τον Σεπτέμβρη του 1927…
Με τη λειτουργία του σχολείου οι μαθητές άρχισαν να αυξάνονται… Το σχολείο εξακολουθούσε να είναι μονοδιδάσκαλο. Οι έξι τάξεις στεγάζονταν στην ίδια αίθουσα, ο δάσκαλος, ήταν υποχρεωμένος να αφιερώνει πολύ λίγο χρόνο για κάθε μαθητή και για να τα βγάλει πέρα χρησιμοποιούσε την αλληλοδιδακτική μέθοδο, κατά την οποία αξιοποιούσε τους καλούς μαθητές των μεγάλων τάξεων, για να διδάσκουν τους μαθητές μικρότερων τάξεων…
Μετά από πολλές πιέσεις αποφασίστηκε η ανέγερση καινούριου σχολικού κτηρίου. Το σχολείο και μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθούσε για πέντε χρόνια να είναι μονοδιδάσκαλο.
Το Σεπτέμβρη του 1965 το Δημοτικό Σχολείο του Μαθιάτη λειτούργησε για πρώτη φορά ως διδιδάσκαλο, με πρώτους δασκάλους τον κ. Αργυρό Κωνσταντίνου και τη σύζυγό του Ανδρούλα. Είχε τότε 44 μαθητές. Το νέο σχολείο εκτός από την παλιά αίθουσα διδασκαλίας είχε και μια καινούρια αίθουσα. Για μερικά χρόνια χρησιμοποιείτο και το παλιό σχολείο στο οποίο διδάσκονταν οι τάξεις Δ', Ε' και Στ', ενώ οι μικρές τάξεις Α', Β', και Γ', διδάσκονταν στο καινούριο κτιριακό συγκρότημα….Με το πέρασμα του χρόνου οι μαθητές του σχολείου αυξάνονται. Το παλιό σχολείο κατεδαφίστηκε και στο νέο κτιριακό συγκρότημα προστέθηκαν τρεις νέες αίθουσες διδασκαλίας και ειδικές αίθουσες… Το σχολείο γίνεται στην αρχή τριδιδάσκαλο και αργότερα πολυδιδάσκαλο. Δημιουργούνται ποδοσφαιρικό γήπεδο και γήπεδο καλαθόσφαιρας. Υπάρχει γραφείο Διευθυντή και γραφείο Δασκάλων. Διορίζεται μόνιμη καθαρίστρια και τα παιδιά απαλλάχθηκαν από τον φόρτο του σκουπίσματος του σχολείου μετά τα μαθήματα...
Το Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη σήμερα είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το οποίο δεν υστερεί των σχολείων των πόλεων
Πηγή: Κωνσταντίνου Α (2018), Ο Μαθιάτης, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ