Σχολική Χρονιά 2024-2025
Εκδήλωση καταδίκης του Ψευδοκράτους στο σχολείο μας
Επίσκεψη κυρίας Ελένης Μυλωνά Χατζημιχαήλ (Δήμαρχος Ακανθούς) στο σχολείο μας
Ημέρα Αγνοουμένων: Φιλοξενία κ. Αγγέλας Τσάτσου στο σχολείο
Μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ορίστηκε η 29η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης αγνοουμένων. Στο σχολείο μας φιλοξενήσαμε την κ. Αγγέλα Τσάτσου, κάτοικο του Μαθιάτη και κοινοτάρχη Χάρτζιας, η οποία είναι αδελφή αγνοουμένου. Η κ. Άγγέλα μοιράστηκε μαζί μας τις δύσκολες αυτές εμπειρίες που έχει ζήσει η οικογένεια της, τόσο κατά την διάρκεια της εισβολής όσο και στη συνέχεια με την απουσία του αγνοούμενου αδελφού της μέχρι και την ημέρα ταυτοποίησης των λειψάνων του με την μέθοδο DNA. Η συγκινητική αυτή ιστορία άγγιξε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς παρουσιάζοντας μέσα από πραγματικότητες το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων. Στο τέλος έδωσε ένα όμορφο αντιπολεμικό μήνυμα για την Κύπρο μας και για όλο τον κόσμο.
Σχολική Χρονιά 2023-2024
Η φετινή χρονιά σημαδιακή εφόσον κλείνουμε 50 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και δεν θα μπορούσαμε να μην εστιάσουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Προσπαθήσαμε να δούμε την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου μέσα από την κοινότητα μας και συλλέξαμε μαρτυρίες από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι πρόθυμοι απάντησαν στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας. Το αποτέλεσμα είναι η ταινία τεκμηρίωσης “50 χρόνια μετά… Μαρτυρίες από τον Μαθιάτη, Λευκωσία”
-
Εκδήλωση καταδίκης του Ψευδοκράτους στο σχολείο μας
Στις 15 Νοεμβρίου μαζευτήκαμε για να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια στο ψεύτικο κράτος που ιδρύθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού μας. Οι Α’ και Β’ τάξεις ετοίμασαν συνθήματα τα οποία φωνάξαμε όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου. Η Γ’ και Δ’ τάξεις έφτιαξαν σχέδια και συνθήματα για την Κύπρο. Στη συνέχεια τα κρεμάσαμε στα κάγκελα του σχολείου μας για να εκφράσουμε έτσι τη διαμαρτυρία μας. Τα παιδιά της Στ τάξης έγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας που απέστειλαν στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή του νησιού από τα Τουρκικά στρατεύματα εδώ και 50 χρόνια και τις συνέπειες αυτής της κατοχής στη ζωή των ανθρώπων του νησιού.
Σχολική Χρονιά 2022-2023
Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους εκτός από την αναφορά στα γεγονότα αναπτύξαμε στο σχολείο μας μια δεκαπενθήμερη δράση με τίτλο “Προσφυγιά”.
Με αφορμή την τουρκική εισβολή του 1974 και τις συνέπειες της - στη ζωή μας, επικεντρωθήκαμε στην έννοια της προσφυγιάς διαχωρίζοντας της από την μετανάστευση και κοιτάζοντας την με μια διαχρονική προοπτική αγγίζοντας το θέμα των προσφύγων στις μέρες μας. Τα παιδιά εμπλάκηκαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων και βιωματικών εργαστηρίων.
Βιωματικά Εργαστήρια
Η βαλίτσα του πρόσφυγα
Διχασμός και απώλεια
Μνήμη προσφύγων. 200 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Τα παιδιά της Στ τάξης αφού μελέτησαν στην ιστορία τους την Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειες της στο ελληνικό κράτος, ασχολήθηκαν με μαρτυρίες μικρασιατών προσφύγων μέσα από την έκδοση της έκθεσης “Μικρά Ασία”, μουσείο Μπενάκη Αθήνα. Επιλέγοντας κάποιες από τις μαρτυρίες συνέθεσαν μαζί με οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδι μια μικρή παρουσίαση για τα παιδιά του σχολείου θέλοντας να μεταφέρουν τον πανανθρώπινο πόνο των προσφύγων. Στο τέλος χόρεψαν όλοι μαζί έναν μικρασιάτικο χορό, με τραγούδι στην ίδια θεματολογία.
Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ, θεατρική παράσταση
Τα παιδιά του σχολείου παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση με τίτλο το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή. Μέσα από την ανάλυση του περιεχομένου της παράστασης αλλά και του βιβλίου που είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν στη συνέχεια στο σχολείο, τα παιδιά άγγιξαν το θέμα των σύγχρονων ροών προσφύγων από χώρες γειτονικές και ιδιαίτερα τη Συρία και Ουκρανία. Μίλησαν για αποδοχή και καταπολέμηση της ξενοφοβίας.
Βιβλία και κείμενα με θέμα την προσφυγιά
Εικαστικά έργα
Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα εικαστικά έργα που σχετίζονται με το θέμα της προσφυγιάς.
“Ο κόσμος της Κύπρου” 1967-1972 και “Ο κόσμος της Κύπρου πρωτοάκουσε τα κακά μαντάτα” 1975, του Αδαμάντιου Διαμαντή
“Αγωνίες πριν και μετά” 1977, Αδαμάντιου Διαμαντή
“Angels anawares”, καναδού Timothy Schmalz, γλυπτό που κοσμεί το Βατικανό
“Refugees” Nizar Ali Badr, γλύπτης από την Latakia της Συρίας.
Δημιουργία Βίντεο με θέμα την καταγωγή των παιδιών από προσφυγικές περιοχές: "Μια βαλίτσα αναμνήσεις".
Με αφορμή τον διαγωνισμό “Εκπαιδευτικές γέφυρες, Ελλάδας, Κύπρου, Ομογένειας” και συνδυάζοντας τον στόχο “Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, διεκδικώ”, τα παιδιά δημιούργησαν μία μικρή ταινία τεκμηρίωσης με θέμα την Προσφυγιά με τίτλο “Μια βαλίτσα αναμνήσεις”. Τα παιδιά έφεραν ένα αντικείμενο που θυμίζει την κατεχόμενη περιοχή καταγωγής τους και μέσα αυτό διηγήθηκαν την ιστορία του παππού ή της γιαγιάς τους. Οι αναφορές και τα αντικείμενα που συλλέγηκαν αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία βίντεο με θέμα την προσφυγιά των παιδιών του σχολείου μας.
Το βίντεο στάλθηκε στο διαγωνισμό “Εκπαιδευτικές Γέφυρες ,Κύπρου - Ελλάδας Ομογένειας” και εξασφάλισε 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινία τεκμηρίωσης.
https://www.youtube.com/watch?v=xRRwXOiYDZk