Πάσχα…
Η εποχή που τα ήθη και έθιμα έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητά μας και μεταφέρονται αβίαστα από τους μεγάλους στους μικρούς κρατώνας ζωντανό τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.
Μερικά από αυτά, αναβίωσαν και οι μαθητές του σχολείου μας.
Μεγάλη Σαρακοστή
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή (πενηνταήμερο στη γλώσσα του λαού) είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Οι χριστιανοί παλαιότερα αναπαριστούσαν την Σαρακοστή, ως μια γυναίκα με σταυρό στο κεφάλι γιατί πήγαινε εκκλησία, με σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Επίσης είχε εφτά πόδια και την χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για τις 7 εβδομάδας που διαρκεί η Σαρακοστή (49 μέρες)
-
Σαρακοστή
Την κυρά Σαρακοστή
που ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
Αφού τα παιδιά επεξεργάστηκαν το ποίημα για το έθιμο, έφτιαξαν ο καθένας την δική του Σαρακοστή με αλεύρι, αλάτι και νερό ώστε να την χρησιμοποιεί σαν ημερολόγιο όπως τον παλιό καιρό.
-
Κάλαντα Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου, (Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων), συνηθίζεται τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου που εξιστορούν την “εκ νεκρών” έγερσή του.
Το έθιμο αναβίωσαν οι μαθητές της Α και Β τάξης, οι οποίοι αφού διδάχθηκαν τα εν λόγω κάλαντα στο μάθημα της Μουσικής, την Παρασκευή πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, γύρισαν τα σπίτια του χωριού και τραγούδησαν στους χωριανούς την ανάσταση του Λαζάρου.
-
Βάψιμο αυγών και αυγωτές
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Οι μαθητές, πήραν ρίζες από το ριζάρι, βγήκαν έξω στην αυλή και χρησιμοποιώντας πέτρες, τις έσπασαν, ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί εύκολα από μέσα η ουσία αλιζαρίνη που διαθέτουν. Ακολούθως, πήραν μια κατσαρόλα τοποθέτησαν στην βάση της κρεμμυδόφυλλα, λίγες σπασμένες ρίζες και μια στρώση από αυγά. Κάλυψαν μετά τα αυγά με άλλη στρώση από κρεμμυδόφυλλα και σπασμένες ρίζες. Την παραπάνω διαδικασία την επανέλαβαν μέχρι να βάλουν όλα τα αυγά στην κατσαρόλα. Κάλυψαν με νερό, πρόσθεσαν λίγο ξύδι και αλάτι και τα άφησαν να σιγοβράσουν για 2 ώρες περίπου.
Αφού βάφτηκαν τα αυγά, τα έβγαλαν προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφού κρύωσαν, τα άλειψαν με λάδι για να γυαλίσουν!!!
Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιώντας τα αυγά που έβαψαν, έφτιαξαν ο καθένας την δική του αυγωτή!!!
Επίσης, στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών μαθημάτων, οι μαθητές έκαναν όμορφες πασχαλινές κατασκευές!!!