ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 22542756
Τηλεομοιότυπο: 22874411
Μενού

Οικολογικά θέματα κατά τη σχολική χρονιά 2024 - 2025

Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία”. Τα θέμα μας φέτος θα εστιαστεί την βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα στη χλωρίδα του τόπου μας και της ιδιαίτερης περιοχής του σχολείου. Θα δώσουμε έμφαση στο δάσος, στην αξία του ως πηγή ζωής και ανάπτυξης εφόσον το σχολείο μας βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή και περιβάλλεται από μικρά δάση. 

  • Βιοποικιλότητα
  • Το δάσος

Προγραμματισμένες Δραστηριότητες

  • Συνεργασία με το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι Αλμυράς: Διάλεξη - ενημέρωση για την βιοποικιλότητα από τον δρ. Μαρίνο Στυλιανού, καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα  Διαχείρισης και Προστασίας του περιβάλλοντος   

  • Διάλεξη ενημέρωση για την εξέλιξη των φυτών από τη γεωλόγο Ιφιγένεια Γαβριήλ

 

Οικολογικά θέματα κατά τη σχολική χρονιά 2023 - 2024

  • Βιωματικό Εργαστήρι για την κλιματική αλλαγή

Στις 29 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας την ‘Εφη Δαρείου, εκπρόσωπο της μονάδας εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.  Οι μαθητές των Δ', Ε' και Στ' τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους παράγοντες που συντείνουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για τις δικές τους καθημερινές συμπεριφορές οι οποίες πιθανόν να επηρεάζουν το περιβάλλον.  Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια τα παιδιά προβληματίστηκαν και  αναλογίστηκαν τη δική τους ευθύνη προς τον πλανήτη. Απώτερος στόχος είναι να καλλιεργηθούν τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές στους μαθητές μας ούτως ώστε ως αυριανοί πολίτες να διασφαλίσουν την αειφορία του πλανήτη μας.

  • Παρουσίαση Περιβαλλοντικής Επιτροπής

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 η Περιβαλλοντική Επιτροπή του σχολείου μας,  μίλησε στους υπόλοιπους μαθητές για το φετινό περιβαλλοντικό μας θέμα που αφορά την βιοποικιλότητα και τους ενημέρωσε για κάποιες βασικές παρατηρήσεις που έκαναν τα παιδιά κατά την επισκόπηση του περιβάλλοντος του σχολείου μας. Πρότειναν επίσης τρόπους για να μειωθούν τα καθημερινά μας απορρίμματα.

 

  • Κινητή Μονάδα Επικίνδυνων Αποβλήτων

Οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν την κινητή μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων, που βρισκόταν για λίγες μέρες στον χώρο στάθμευσης του σχολείου. Υπεύθυνοι του τμήματος περιβάλλοντος μας ενημέρωσαν σχετικά με τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα και τους χώρους στους οποίους μπορούμε να τα παίρνουμε, στα πράσινα σημεία που έχουν οριστεί γι αυτό τον σκοπό.

 

 

 

Οικολογικά θέματα κατά τη σχολική χρονιά 2022 - 2023

Το σχολείο μας συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία». Τα θέματα που έχουμε επιλέξει να δώσουμε έμφαση την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι: 

  • Φύση και Βιοποικιλότητα  

  • Ενέργεια 

Έχουμε καταρτίσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς σχέδιο δράσης, μέσα από το οποίο δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, εμπλεκόμαστε ενεργά ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

 

 

  • Επίσκεψη Ερευνητή

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για τα πλαστικά,την παγκόσμια προσπάθεια μείωσης τους αλλά και τον τρόπου που η ερευνητική κοινότητα συμβάλει σε αυτήν  την προσπάθεια, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο ερευνητής Δρ Κωνσταντίνος Χατζηστάσου από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μίλησε στα παιδιά για την έρευνα που διεξάγει μαζί με την ομάδα του σχετικά με το όγκο πλαστικών στις θάλασσες της Κύπρου. Τα παιδιά γνώρισαν όχι μόνο την δουλειά του ερευνητή αλλά και την ανάγκη μείωσης των σκουπιδιών και ειδικά του πλαστικού που χύνονται στις θάλασσες με καταστροφικές συνέπειες.

 

  • Επίσκεψη Βοτανολόγου Χάρη Αιμιλιανίδη

Ο βοτανολόγος κύριος Χάρης Αιμιλιανίδης, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές για την αξία των βοτάνων στη ζωή μας, δέχτηκε ερωτήσεις και έλυσε απορίες των μαθητών και μαθητριών, οι οποίες σχετίζονταν με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, την καλλιέργειά τους, τα μέρη και το κατάλληλο κλίμα που ευδοκιμούν, τα είδη και τις κατηγορίες τους.

Τα παιδιά, αντιλήφθηκαν τη μεγάλη σημασία των βοτάνων και της φύσης γενικότερα. Η δημιουργία και συντήρηση του δικού μας βοτανόκηπου στο σχολείο μας, απέκτησε μετά την επίσκεψη του κυρίου Αιμιλιανίδη, μεγαλύτερο νόημα και σημασία για τη μαθησιακή διαδικασία και τη σχολική ζωή.