-
Ταινία τεκμηρίωσης “50 χρόνια μετά… Μαρτυρίες από τον Μαθιάτη, Λευκωσία”
Μέσα από αυτό το μικρό βίντεο παρουσιάζουμε την πορεία του χωριού ξεκινώντας από την συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αφού το χωριό ήταν μεικτό,περνώντας στη διακοπή αυτής της συμβίωσης με τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64, στην εποχή 1963-74, στην εισβολή και το αντίκτυπο στην κοινότητα, στην προσφυγιά και στην εγκατάσταση προσφύγων από διάφορες περιοχές του νησιού αλλά και στις οικογένειες των αγνοουμένων με το σκληρό παιχνίδι της μοίρας που είχαν να αντιμετωπίσουν. Περισσότερα εδώ.
-
“Κάνε πάσα τον φόβο σου και βάλε γκολ - Σταμάτησε τον διαδικτυακό εκφοβισμό”
Οι μαθητές της Ε' τάξης, στα πλαίσια του διαγωνισμού παραγωγής βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ετοίμασαν το βίντεο με τίτλο “Κάνε πάσα τον φόβο σου και βάλε γκολ - Σταμάτησε τον διαδικτυακό εκφοβισμό”. Την Πέμπτη 1/2/2024, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, σε σχετική εκδήλωση, παρουσίασαν το βίντεο και αφού απάντησαν στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, απέσπασαν το 1 από τα 2 βραβεία που δόθηκαν στην Δημοτική Εκπαίδευση!
Μέσα από το βίντεο αναδεικνύονται οι άξονες:
-
Να καταπολεμήσουμε τη βία και τον εκφοβισμό στο Διαδίκτυο και
-
Να βάλουμε τέλος στη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό.
Ο Βαλέριος δεν είναι αγαπητός στους συμμαθητές του γιατί δεν είναι καλός στο ποδόσφαιρο (ρατσισμός) και επιπλέον δέχεται ρατσιστικά σχόλια για τα κιλά του (ονομάζουν την ομάδα που δημιουργούν στο Hiviber "Ο Βαλέριος το βαρέλι"). Επίσης δέχεται ψυχολογική και λεκτική βία και εκφοβιστικά μηνύματα στο διαδίκτυο.
Η ιδέα προήλθε από τα βιώματα των παιδιών, καθώς το ποδόσφαιρο είναι το καθημερινό τους παιχνίδι και πολλές φορές δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ τους γιατί είναι ανταγωνιστικοί. Δεν θέλουν στην ομάδα τους ορισμένα παιδιά που "δεν είναι τόσο καλοί". Επίσης, οι περισσότεροι έχουν κινητά τηλέφωνα και ανταλλάσσουν τα απογεύματα μηνύματα μεταξύ τους , αποκλείοντας ή πληγώνοντας κάποιους. Το εν λόγω βίντεο δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να προβληματιστεί ή ακόμα και να ταυτιστεί με κάποιους από τους χαρακτήρες βοηθώντας τους να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
-
“Κοπιάστε στην Κοινότητα μας, τον Μαθιάτη”, 3ο παγκύπριο βραβείο
Με αφορμή τον διαγωνισμό του ΥΠΑΝ (ομάδα Γεωγραφίας) και υφυπουργείου Τουρισμού τα παιδιά του σχολείου μας έψαξαν, ερεύνησαν, επισκέφτηκαν πολλές τοποθεσίες στο χωριό αλλά και γύρω από αυτό, πήραν συνεντεύξεις (κοινοτάρχη κ. Θεόδωρο Τσάτσο, τον ιερέα π. Χρίστο), ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγο (Θέα Χριστοφόρου) στο ορυχείο Στρογγυλός του Μαθιάτη, υποδύθηκαν ρόλους μιμούμενοι τον τρόπο εξόρυξης και εκκαμίνευσης του χαλκού στην αρχαία Κύπρο αλλά και τον τρόπο εμπορίας και αξιοποίησης του χαλκού. Ως δημοσιογράφοι διαφήμισαν την ιστορία, το φυσικό και αστικό περιβάλλον της κοινότητας τους, κινηματογραφήθηκαν και έφτιαξαν ένα βίντεο με τίτλο:
“Κοπιάστε στην κοινότητα μας τον Μαθιάτη”
Κέρδισαν το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό. Ταυτόχρονα κέρδισαν και μία δωρεάν εκδρομή. Και φυσικά διαλέξαμε να πάμε σε μουσείο. Στο μουσείο “Θαλασσα” στην Αγ. Νάπας.
- Στα πλαίσια του Διαγωνισμού παραγωγής βίντεο για τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου 2022-2023 (Έκδοση Κινουμένων Σχεδίων), οι μαθητές της Ε' και Στ' τάξης, ετοίμασαν δύο βίντεο με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Την Τρίτη 7/2, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, σε σχετική εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, παρουσίασαν τα βίντεο και αφού απάντησαν στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, απέσπασαν τα 2 από τα 3 βραβεία που δόθηκαν στην Δημοτική Εκπαίδευση!!!
Για περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.
- Στον ίδιο διαγωνισμό, συμμετείχαν και οι μαθητές της Στ' τάξης τη σχολική χρονιά 2021-2022 με θέμα την παραπληροφόρηση.
-
Με αφορμή τον διαγωνισμό “Εκπαιδευτικές γέφυρες, Ελλάδας, Κύπρου, Ομογένειας” και συνδυάζοντας τον στόχο “Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, διεκδικώ”, τα παιδιά δημιούργησαν μία μικρή ταινία τεκμηρίωσης με θέμα την Προσφυγιά με τίτλο “Μια βαλίτσα αναμνήσεις”. Τα παιδιά έφεραν ένα αντικείμενο που θυμίζει την κατεχόμενη περιοχή καταγωγής τους και μέσα αυτό διηγήθηκαν την ιστορία του παππού ή της γιαγιάς τους. Οι αναφορές και τα αντικείμενα που συλλέγηκαν αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία βίντεο με θέμα την προσφυγιά των παιδιών του σχολείου μας.
Το βίντεο στάλθηκε στο διαγωνισμό “Εκπαιδευτικές Γέφυρες ,Κύπρου - Ελλάδας Ομογένειας” και εξασφάλισε 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινία τεκμηρίωσης.