Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του Πράσινου σε τοπικό επίπεδο, ξεκινώντας από το σχολείο και εκτεινόμενο στην Κοινότητα, με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος, την αύξηση του αστικού πράσινου, την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά κυρίως της περιβαλλοντικής δράσης όλων μας, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδραστικού τύπου.
Το σχολείο μας επέβαλε την αίτηση τον περασμένο Ιούνιο και επελέγηκε μέσα στα πρώτα σχολεία που θα επιχορηγηθούν άμεσα αφού αξιολογήθηκε τόσο το πλάνο τοπιοτέχνησης, τόσο και το παιδαγωγικό πλάνο, το πλάνο συντήρησης και το πλάνο κοστολόγησης δαπανών.
Το πρόγραμμα σκοπό έχει την ανάπτυξη δράσεων συμμετοχικού χαρακτήρα όπου εμπλέκονται τόσο η κοινότητα, τόσο ο σύνδεσμος γονέων όσο και κοινωνικοί εταίροι. Στην περίπτωση του σχολείου μας το Τμήμα Δασών Λυθροδόντα, το Anama Project, το περιβαλλοντικό εργαστήρι ΑΛΜΥΡΑΣ , το Botanalchemy με σκοπό την καλλιέργεια πράσινης συνείδησης και προώθηση της Αειρόφου ανάπτυξης και εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενεργών και του περιβαλλοντικά εγγράμματων πολιτών στη μικρή μας κοινότητα. Το όλο πρόγραμμα θα έχει από συστηματικότητα, συνέπεια και συνέχεια.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μερικές από τις δράσεις μας
-
Μελέτη πεδίου και εισηγήσεις των παιδιών για βελτίωση των χώρων πρασίνου στο σχολείο
Τα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος “Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη” και τα παιδιά της Α' και Β τάξης στομάθημα της Γεωγραφίας τους, αφού μελέτησαν την αυλή του σχολείου μας, πρότειναν τρόπους για να βελτιωθούν οι διάφοροι χώροι και να γίνουν πιο λειτουργικοί και όμορφοι έτσι ώστε να μπορούν να τους απολαμβάνουν καλύτερα οι μαθητές του σχολείου μας. Αρχικά χρησιμοποίησαν την κάτοψη της αυλής και έπειτα από επισκόπηση του περιβάλλοντα χώρου, σημείωσαν πάνω στην κάτοψη τις σχετικές εισηγήσεις τους. Επιπλέον έδωσαν και ονόματα στους διάφορους χώρους της αυλής:
Κήπος του Διόνυσου
Κήπος με τις αμυγδαλιές
Βοτανόκηπος
-
Τι φυτά υπάρχουν στο σχολείο μου;
Οι μαθητές της Α και Β τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας και των Φυσικών Επιστημών, βγήκαν έξω στην αυλή του σχολείου, χωρισμένοι σε ομάδες και χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PLANTNET στα τάμπλετ τους, σάρωναν διάφορα μέρη των φυτών (άνθη, φύλλα, κορμό, καρπό) και κατέγραψαν τα είδη των φυτών που υπάρχουν στο σχολείο ki έπειτα έδωσαν κι αυτοί τις δικές τους εισηγήσεις για εμπλουτισμό των φυτών.
-
Μεταφορά φυτών και θρυμματισμένων κλαδεμάτων στο σχολείο και ξεφόρτωμα στην αυλή
Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χαρά το φορτηγό που μετέφερε τα νέα φυτά που θα φυτεύονταν στο σχολείο μας και φυσικά ήταν παρόντες τόσο στο να βοηθήσουν να ξεφορτωθούν στην αυλή του σχολείου όσο και για να τα ξεχωρίσουν και να κατηγοριοποιήσουν στα διάφορα είδη: δέντρα, αναρριχητικά, θαμνώδη, βότανα. Ρωτούσαν για να μάθουν τα ονόματα αυτών που δεν ήξεραν και με ενθουσιασμό τα κατέτασσαν στις ανάλογες κατηγορίες. Τέλος τα εντυπωσίασαν οι τεράστιοι γίγαντες που προσγειώθηκαν με το ειδικό μηχάνημα που δεν ήταν άλλοι από τα θρυμματισμένα κλαδέματα και το φυτόχωμα που θα χρειαζόταν κατά τη διάρκεια του φυτέματος.
-
Γεωπόνος στο σχολείο και φύτεμα με τα παιδιά
Ομάδα γεωπόνων επισκέφθηκε το σχολείο για να ετοιμάσει το έδαφος, να στήσει το σύστημα ποτίσματος καθώς και για να φυτέψει τα μεγάλα δέντρα, αμυγδαλιές, χρυσομηλιές και passion fruits Τα παιδιά παρακολούθησαν τη διαδικασία και βοήθησαν στο φύτεμα των δέντρων. Ρώτησαν και έμαθαν για τα ονόματα εργαλείων και με τα γάντια τους βοήθησαν στην όλη διαδικασία.
-
Φύτεμα με τους γονείς
Πανηγυρικά ξημέρωσε η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ήρθαν με τα παιδιά στο σχολείο. Τα παιδιά ετοίμασαν σε μια πινακίδα και έδειξαν στους γονείς τους τις σκέψεις τους για τη βελτίωση των κήπων του σχολείου. Μετά από μια ομαδική φωτογραφία μπροστά από την πινακίδα, γονείς και παιδιά ντυμένοι με τις φόρμες τους, τα γάντια κήπου καθώς και τα εργαλεία τους στρώθηκαν στη δουλειά φυτεύοντας πλάι πλάι τα φυτά που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Στη συνέχεια μια ακόμα πιο απαιτητική δουλειά τους περίμενε. Με τους κουβάδες και τα φτυάρια τους τοποθέτησαν σημαντικό μέρος των θρυμματισμένων κλαδεμάτων στον βοτανόκηπο σχολείου. Τρεις από τους 7 “γιγαντες”, τεράστιες άσπρες σακούλες άδειασαν. Οι άλλοι περιμένουν τη σειρά τους…
-
«Δέντρο – λιχουδιά για ζωάκια και πουλιά»
Οι μαθητές της Α - Β τάξης, στα πλαίσια του προγράμματος “Πρασινίζω το σχολείο μου”, έφτιαξαν αλλιώτικα χριστουγεννιάτικα στολίδια- λιχουδιές για τα πουλιά, που τον χειμώνα με το κρύο δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν τα στολίδια με ανακυκλώσιμα υλικά, φυστικοβούτυρο και σποράκια και ακολούθως κρέμασαν τις δημιουργίες τους στα κλαδιά των δέντρων στην αυλή του σχολείου ώστε τα δέντρα το χειμώνα να είναι γεμάτα με θρεπτικές εκπλήξεις για τους φτερωτούς μας φίλους.
-
Βιωματικό Εργαστήριο για την Εξέλιξη των Φυτών
Στα πλαίσια του προγράμματος “Πρασινίζω το Σχολείο” σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι “Αλμυράς” πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/2/25, βιωματικό εργαστήρι για την εξέλιξη των φυτών από την γεωλόγο κα. Ιφιγένεια Γαβριήλ με τα παιδιά της Γ και Δ τάξης. Αφού έγινε αρχικά σχετική διάλεξη, ακολούθως τα παιδιά για να βοηθήσουν τους γεωλόγους του μέλλοντος, βγήκαν έξω στην αυλή του σχολείου, μάζεψαν φύλλα και έφτιαξαν απολιθώματα φύλλων.
-
Βιοποικιλότητα
Στις 13 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του προγράμματος “Πρασινίζω το Σχολείο”, τα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης παρακολούθησαν παρουσίαση για τη Βιοποικιλότητα από το Κυπριακό Περιβαλλοντικό Κέντρο Μελετών Terra Cypria. Έγινε επεξήγηση των διάφορων όρων όπως για παράδειγμα “Βιοποικιλότητα”, “χλωρίδα”, “πανίδα”, “ενδημικά είδη” και αναφέρθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον επισημάνθηκε η σημασία της βιοποικιλότητας στη διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη μας. Στη συνέχεια τα παιδιά βγήκαν στην αυλή για να μελετήσουν επί τόπου τα διάφορα φυτά που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου. Η υπεύθυνη του προγράμματος προβλημάτισε τα παιδιά σχετικά με τα φυτά που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή και έδωσε χρήσιμες συμβουλές τόσο για το φύτεμα, όσο και για την συντήρηση των φυτών.
-
Μέτρηση περίφραξης λασανιών
Η βιωματική μάθηση αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κατανοήσουν οι μαθητές αφηρημένες έννοιες, όπως η περίμετρος στα μαθηματικά. Οι εκπαιδευτικοι αδράξαμε την ευκαιρία για διδασκαλία της περιμέτρου του ορθογωνίου και της περιφέρειας του κύκλου μέσα από τον προβληματισμό “Πόση ξύλινη περίφραση χρειάζεται να παραγγείλουμε για τον βοτανόκηπό μας;” Έτσι χρησιμοποιώντας μετρητικές ταινίες και σπάγκο, τα παιδιά μέτρησαν τις αποστάσεις γύρω από την περίμετρο του βοτανόκηπου και κατέγραψαν τις μετρήσεις τους Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτές τις μετρήσεις για να υπολογίσουν την ποσότητα ξύλινου φράκτη που θα έπρεπε να αγοραστεί για να προστατευθούν τα βότανα που φυτέψαμε αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες (μέτρηση και καταγραφή δεδομένων).
-
Διαβάζοντας τη θερμοκρασία
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν πώς να διαβάζουν σωστά την ένδειξη στο θερμόμετρο, γιατί αυτό τα βοηθά να κατανοήσουν τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για τη φροντίδα των φυτών της αυλής μας. Διαβάζοντας σωστά το θερμόμετρο, και όταν τα παιδιά γνωρίζουν πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών, μπορούν να καταλάβουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να φυτέψουν και να φροντίσουν τα λουλούδια και τα λαχανικά τους. Επιπλέον, μαθαίνουν να προστατεύουν τα φυτά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο παγετός ή η υπερβολική ζέστη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξή τους και να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν όχι μόνο πρακτικές γνώσεις για τη γεωργία και τη ζωή γενικότερα, αλλά και μια βαθύτερη κατανόηση της φύσης και της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι και ο στόχος του προγράμματος.
-
Η αμυγδαλιά
Στο πλαίσια του προγράμματος “Πρασινίζω το σχολείο”, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης μελέτησαν διαθεματικά το δέντρο της αμυγδαλιάς και υιοθέτησαν τον κήπο με τις αμυγδαλιές που βρίσκεται στο σχολείο. Αρχικά, μαζί με τους δασκάλους τους, μελέτησαν την αξία των δέντρων, τους κινδύνους που διατρέχουν και ανέφεραν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να τα φροντίζουν. Ακολούθως, επικεντρώθηκαν στην αμυγδαλιά, και με την βοήθεια διαφόρων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και μέσα από κείμενα, εικόνες, βίντεο και φύλλα εργασίας, διερεύνησαν τα μέρη της και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμεί (Φυσικές Επιστήμες), μελέτησαν τον αρχαίο μύθο της αμυγδαλιάς (Ελληνικά, Ιστορία), έφτιαξαν εικαστικές δημιουργίες (Εικαστικά) και δοκίμασαν προϊόντα που παράγονται από τα αμύγδαλα (Αγωγή Ζωής). Ως επιστέγασμα της ενότητας, τα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μαθιάτη, στα πλαίσια του προγράμματος ομαλής ένταξης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, τραγούδησαν για τα παιδιά του δημοτικού δύο τραγούδια για τα δέντρα και την αξία τους, αλληλεπιδρώντας θετικά μεταξύ τους. Η βόλτα στα σημεία του σχολείου, όπου υπάρχουν δέντρα αμυγδαλιάς, ήταν απολαυστική και εποικοδομητική για τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία “να φυτέψουμε κι άλλες αμυγδαλιές στο σχολείο μας.
-
Διαχείριση τρωκτικών με τη χρήση ανθρωποπουλιού
Λειτουργοί του Τμήματος Δασών οι κύριοι Μιχάλης Ζαχαρία και ο Μάριος Μελή, επισκέφθηκαν το σχολείο μας μετά από πρόσκληση των παιδιών και παρουσίασαν στα παιδιά το ανθρωποπούλι, εξηγώντας τα χαρακτηριστικά του και τα προτερήματά του. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία του στην τροφική αλυσίδα και η σημαντική του συμβολή στη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για χημικά δηλητήρια στη φύση. Αυτή η παρουσίαση σχετίζεται με το πρόγραμμα "Πρασινίζω", στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας και το οποίο στοχεύει στη βελτίωση του φυσικού σχολικού περιβάλλοντος. Οι λειτουργοί τοποθέτησαν φωλιά ανθρωποπουλιού στην αυλή του σχολείου μας, με σκοπό να περιορίσει τα τρωκτικά και να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.